donderdag 1 april 2010

Yvon Jaspers: ‘Over Mijn Lijk zal ik nooit vergeten’


De opnames van het BNN-programma Over Mijn Lijk hebben veel indruk gemaakt op presentatrice Yvon Jaspers (36). De serie waarin Yvon Jaspers anderhalf jaar lang vijf ongeneeslijk zieke jongeren volgt, is vanaf 11 maart elke donderdag om 22.25 uur te zien op Nederland 1.

Yvon Jaspers neemt zoals bekend het stokje over van Patrick Lodiers (38), die de eerste twee edities van Over Mijn Lijk presenteerde. “Er zijn heel veel momenten geweest tijdens het draaien die ik nooit meer zal vergeten“, vertelt Jaspers.

In Over Mijn Lijk, een productie van Skyhigh TV, worden Bob, Lonneke, Pieter Jan, Sandra en Maartje door Yvon Jaspers gevolgd in de laatste fase van hun leven. “Natuurlijk hebben de momenten waarop ik daadwerkelijk afscheid moest nemen van iemand die in de afgelopen tijd heel dierbaar geworden is de meeste impact op mijn persoonlijke leven.

Maartje die zei dat ze het zo jammer vond niet meer voor ons te hebben kunnen betekenen terwijl ze zo onvergetelijk is. Sandra die zo ongelooflijk stoer en mooi was tot op het allerlaatste moment. De vader van Pieter Jan die op een ijskoude decemberavond zijn huis uit kwam om mij te vertellen hoe snel zijn zoon een uur daarvoor overleden was. Intens verdriet, maar ook zoveel trots.”

Yvon Jaspers heeft een hechte band met de vijf jongeren gekregen. “Wij leven letterlijk mee met onze hoofdpersonen. We maken het programma met een klein clubje. Onder deze omstandigheden leer je mensen heel goed kennen. Ik heb nooit nagedacht over het opbouwen van een band. Die is er.”

Volgens Yvon Jaspers past Over Mijn Lijk goed bij BNN. “Het is een programma met lef. Het ontheiligt de dood en maakt het toegankelijk. Ik denk dat er niet veel programma’s op tv zijn waar je zo dicht bij de dood bent, zonder dat het veel te zwaar en droevig wordt. En dat is de kracht van BNN. Nergens bang voor maar wel met respect.”

Zelf werkt Yvon Jaspers eigenlijk voor de KRO. Ze wilde de BNN-reeks per se presenteren. “Over Mijn Lijk gaat naar mijn idee over de essentie van het leven en ik wil daar graag over leren.“

3 opmerkingen:

 1. goed gedaan top....respect

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Yvon,
  Met diep respect heb ik alle uitzendingen over mijn lijk gevolgd en vele tranen vergoten, mijn complimenten voor jou en het hele team die dit programma zo mooi en realistisch maken.
  Margaret Janse, Schiedam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Yvon,

  Ik heb geen idee of ik jou via deze site kan bereiken, maar ik heb een verzoek......
  18 mei 2010 wordt er een palliatief cafe geopend in HARDENBERG. Palliatief Café Soelaas moet een plek worden waar lotgenoten,mantelzorgers, professionals, verzorgenden en hulpverleners elkaar kunnen ontmoeten in een ontspannen sfeer en de mogelijkheid hebben om met elkaar te spreken,informatie en kennis uit te wisselen en idee te ontwikkelen.
  Elke avond wordt een bepaald thema centraal gesteld.
  Zou jij alstjeblieft dit cafe 18 mei willen openen???

  Ik heb de film gezien van Puck (2002 alweer.....)Een jaar of minder......en uiteraard volg ik jou en alle jonge mensen in "Over mijn lijk".

  Ik hoop dat je mij wilt mailen of bellen:
  Birgit Rusken, Coordinator Hospice Hardenberg
  06-52527209, b.rusken@cafesoelaas.nl.
  www.cafesoelaas.nl en www.hospicehardenberg.nl

  BeantwoordenVerwijderen