donderdag 11 november 2010

Yvon Jaspers was de mol in 'Wie is... De Mol?' 2005


In de vijfde serie van Wie is... De Mol? reizen 10 bekende Nederlanders af naar Australië om "op jacht" te gaan naar de Mol. Naast Yvon Jaspers doen Isabelle Brinkman, Roeland Fernhout, Jim de Groot, Sander de Heer, Lottie Hellingman, Yvonne van den Hurk, Marc-Marie Huijbregts, Victoria Koblenko en Gijs Staverman mee.

Commentaar van Angela Groothuizen: 'Het is een waanzinnige serie geworden die echt hilarisch is. In het verleden hebben we humor vermeden, maar nu konden we er niet omheen. Marc-Marie Huijbregts bijvoorbeeld, maar ook Gijs Staverman, Yvon Jaspers en Jim de Groot zijn ontzettend grappige mensen. Wat dat betreft was het wel heel bijzonder om het programma met bekende Nederlanders te maken. Ze waren allemaal bloedfanatiek. Ik heb enorme bewondering voor ze gekregen.'

De AVRO kwam met een BN-uitvoering van WIDM door Australië en Indonesië. Ook deze keer manifesteerde de 'enige echte mol' zich op het forum van www.wieisdemol.com en zette Vriendlief prachtige cartoontekeningen van de kandidaten op de site.

Afl. 7 - Opdr. 1 - Duiken, schreeuwen en herkennen

Yvon Jaspers en Lottie Hellingman krijgen eerst duikles in een zwembad en worden daarna naar de zeebodem gestuurd. Dat wil zeggen: Lottie, want Yvon Jaspers in haar bikini blijkt opeens panisch te zijn voor duiken en weigert naar de zeebodem af te dalen. Op de bodem vindt Lottie foto's van alle kandidaten die nu nog in het spel zijn.

Bovendien vindt ze vijf karaktereigenschappen en vijf bordjes waarop je onder water tekeningen kunt maken. Het is aan Lottie Hellingman om te bepalen welke karaktereigenschap volgens haar bij wie hoort. Probleem is dat ze haarzelf en haar medekandidaten met symbolen moet uittekenen, dus zonder letters te gebruiken of gezichtjes te tekenen.

De tekening stuurt ze met een ballon door naar Isabelle die aan de oppervlakte in bikini in een boot zit te wachten en zij moet bedenken wie Lottie heeft uitgebeeld. Vervolgens schreeuwt Isabelle de naam met de bijbehorende karaktereigenschap met een megafoon door naar Marc-Marie die op het strand staat.
Hij moet daarna in het dorpje voorwerpen gaan zoeken waaraan iedereen feilloos te herkennen is. Voor hemzelf zou hij bijvoorbeeld een wit hoedje kunnen gaan zoeken. Het is de bedoeling dat op het strand vijf voorwerpen bij vijf karaktereigenschappen komen te staan en dat Sander (die een relaxdag heeft) kan opnoemen wie Lottie bij welke eigenschap had geplaatst. Als dat identiek is, dan pas is de opdracht geslaagd.

Lottie Hellingman kan weinig fout doen, het maakt immers niet uit wie ze bij welke eigenschap plaatst. Wel is ze een beetje onduidelijk in het omschrijven van haar medekandidaten en haarzelf. Daardoor hebben Yvon Jaspers (die besloot aan de oppervlakte te blijven dobberen en Isabelle te helpen) en Isabelle moeite om de personen in de tekeningetjes te herkennen. Het gaat pas goed fout als Marc-Marie, lichtelijk geïrriteerd omdat Isabelle maar namen blijft schreeuwen, besluit om de personen naar eigen inzicht aan de karaktereigenschappen te koppelen. Hierdoor kàn Sander het niet meer goed doen en gaat deze opdracht volledig de mist in.

Wat opviel in Aflevering 7....

* Yvon Jaspers zegt dat ze zeeziek is en laat hierdoor Lottie in een perfecte postitie verkeren.
* Lottie kan erg goed duiken en geeft dit ook al vrij snel aan. Hiermee kan ze ´klungelig´ gedrag wel vergeten.
* Isabelle geeft zeer duidelijk de gegevens door aan Marc-Marie.
* Marc-Marie verpetst met zijn eigen interpretatie van het spel het gehele spel waardoor geldwinst onmogelijk wordt gemaakt.
* Lottie maakt soms wat onduidelijke tekeningen, waardoor Yvon niet de juiste persoon aan de juiste tekening kan koppelen.

* Isabelle en Yvon Jaspers maken foto´s van mensen en dieren langs de route, terwijl ze weten dat die er later waarschijnlijk niet meer zijn.
* Lottie heeft problemen met haar fiets, heeft mol George dat ook niet ooit als sabotagetruc gebruikt?
* Lottie stopt met hard fietsen, omdat ze het toch niet zullen redden.
* Yvon Jaspers feliciteert Lottie Hellingman wel erg vaak en langdurig met haar verjaardag.
* Isabelle laat de foto´s vallen, maar gelukkig hebben zij en Yvon ze genummerd!

Eerlijkheid duurt het langst. Het is een mooi gezegde, maar het zal niet altijd je leven redden. Zeker niet wanneer je verstrikt zit in het complexe hol van… De Mol. Daar kan Lottie Hellingman (foto; midden) over meepraten. “Ik had De Mol nóóit willen zijn. Het brengt zo’n enorme verantwoordelijkheid met zich mee. De mensen met wie je het spel speelt, vooral de acteurs, weten donders goed hoe tv werkt. Je moet dus ontzettend goed kunnen liegen, en dat kon ik nooit.” Maar Lottie is niet voor niets in de finale beland: “Het bleek dat ik toch wel heel goed kon misleiden. Daarmee heb ik mezelf behoorlijk verrast.”

Samenzwering
Actrice en zangeres Lottie speelde het niet alleen zelf heel slim; ze kreeg ook de nodige hulp door middel van vriendjespolitiek. “Als ik bezig was me verdacht te maken, haakte Marc-Marie daar goed op in. Hij had me door, maar wilde dat ik in het spel bleef. We voelden elkaar en elkaars plannen goed aan. Hij maakte me verdacht bij de groep en deed alsof hij op mij stemde, terwijl hij ondertussen al lang boven op Yvon Jaspers zat. Marc-Marie speelde een fantastisch psychologisch spel."

Vrienden met De Mol
Lottie’s noodtactiek en samenzweringen hebben de juiste uitwerking gehad, want binnen niet al te lange tijd wist ze De Mol te ontmaskeren. “Ik was ondertussen goed bevriend geraakt met Yvon Jaspers. Er is natuurlijks niets handiger dan vrienden zijn met De Mol. Toen ik een vrijstelling kreeg met de zangopdracht had ik de tijd om eens goed om me heen te kijken. Ik kreeg Yvon door. Tijdens de ‘control-freak’- opdracht (waarbij Lottie en Yvon vanuit een hotelkamer de anderen naar hun toe moesten loodsen, red.) wist ik het zeker. Ik zat samen met haar in de hotelkamer en ja, dan zie je alles. Ik was blij dat zij het was; een goede vriendin én een hele goede Mol.”

Op de laatste dag van het Mol-2005-avontuur, kunnen de kandidaten laten zien hoe goed ze elkaar kennen. Angela legt ze elk drie gewetensvragen voor, en de andere twee moeten daarna raden wat er is geantwoord.

Yvon Jaspers krijgt meteen een pittige vraag voorgelegd: Als je ontdekt dat één van je ouders vreemd gaat, vertel je het de ander? Ze aarzelt geen moment en geeft een volmondig JA. Tenminste, ze zou de overspelige ouder dwingen om het de andere ouder zelf te vertellen. Vraag twee: Zou je een onschuldig mens doden als je daarmee de honger uit de wereld kunt krijgen? Na enige aarzeling besluit Yvon dat uiteindelijk het leven van één niet opweegt tegen de miljoenen die daarmee gered worden. Tot slot vraagt Angela: Als je je finaleplaats zou moeten opgeven ten gunste van een reeds afgevallen kandidaat, wie is dat dan? Het blijkt dat Yvon Jaspers voor Gijs onverwacht veel sympathie heeft gekregen. Gijs krijgt dan ook haar plek.

Vervolgens is het de beurt aan Marc-Marie. Vraag één: Wat heeft je voorkeur: sterven op je 55ste met je geliefde om je heen of op je 75ste alleen? Marc-Marie geeft aan geen seconde zonder z’n vriend te willen, en gaat voor de eerste mogelijkheid. Vervolgens biedt Angela hem een waanzinnige deal die Marc-Marie ongelooflijk rijk zou maken, maar hij mag nooit meer optreden. Zou hij zo’n deal aannemen? Hij aarzelt geen seconde: onmiddellijk! Ook voor hem als derde vraag aan wie hij zijn plaats zou afstaan. Hij kiest voor Sander als gedreven ‘Mister Wie is de Mol’.

Lottie Hellingman is de laatste die door Angela op de pijnbank wordt gelegd. Haar eerste vraag: Zou je meineed plegen voor een goede vriend die wordt gedaagd voor een ernstig vergrijp? Na enige twijfel schaart Lottie zich aan de zijde van haar vriend. Kiezen tussen haar zang- of acteertalent is het onderwerp van haar tweede vraag, en ze kiest voor zingen omdat dat haar het meest gelukkig maakt. En als antwoord op vraag drie draagt ook zij Sander voor als plaatsvervanger.

In de raad-ronde halen Marc-Marie en Lottie twee van de drie punten binnen. Alleen de keuze van Gijs verbaast hen nogal. Lottie en Yvon Jaspers raden daarentegen alle antwoorden van Marc-Marie. Yvon en Marc-Marie scoren ook twee uit drie, want het antwoord op de eerste vraag, over de meineed, hadden ze niet van Lottie gedacht. Marc-Marie is daar zelfs een beetje verontwaardigd over.

De finale executie. Voor alle drie de deelnemers niet minder dan veertig vragen. Marc-Marie stemt op Yvon. Yvon stemt op Lottie. Lottie Hellingman stemt op Yvon. En dat is het moment van de waarheid aangebroken. Angela feliciteert... Marc-Marie! En dus is Yvon Jaspers de Mol. En Lottie runner-up. Het spel is gespeeld.

1 opmerking: